O Palačkovcima

Selo Palačkovci  smješteno je na području opštine Prnjavor i udaljena je od grada 12 km. Nalazi se između sela : Smrtići , Grabik I Pečeneg Ilova Šibovska , Ribnjak , Gornji I Donji Detlak i Kalenderovci.  Gornji I Donji Detlak kao i Kalenderovci pripadaju Derventskoj opštini, tako da Palačkovci jednim dijelom razgraničavaju  opštinu Prnjavor i opštinu Derventa. Kroz Palačkovce protiče rijeka Ukrina koja je takođe I granica Prnjavorske I Derventske opštine.

U selu Palačkovci, nedaleko od magistralnog puta Prnjavor – Derventa u blizini ušća gdje se rijeka Vijaka uliva u Ukrinu nalazi se kupalište „Mitrić“. Priča se da je kupalište „Mitrić“ dobilo naziv po izvjesnom Mitru Vidiću koji je imao mlin na starom toku rijeke Ukrine. U ljetnom periodu na „Mitriću“ se okuplja mnoštvo ljudi, ne samo zbog kupanja već jednostavno da se opuste i druže u prirodi.

Ono po čemu su Palačkovci sada svakako prepoznatljivi je crkva brvnara. U starim spisima se govori da je napravljena oko 1843. ali njena jednostavna osnova i skromne dimenzije navode na zaključak da je morala nastati znatno ranije i da 1843. godina predstavlja godinu njene obnove. Slava crkve je Petrovdan, I na taj dan se organizuje veliki zbor. Pored crkve Svetih apostola Petra I Pavla izgrađena je nova crkva Svetog Vasilija Ostroškog.

Jedan od najznačajnih i finansijski najvećih građevinskih poduhvata na infrastrukturi je rekonstrukcija opštinskoga puta kroz mjesnu zajednicu u dužini od 7.360 m i širine 4 m.Sav dio puta je kompletno završen a u izgradnji su učestvovali mještani jednim manjim dijelom , a opštinska vlast i direkcija za puteve RS značajnim sredstvima.
Pored navedenog opštinskog puta na području mjesne zajednice ima oko 15 km puta kategorisan kao put mjesne zajednice prvog prioriteta .Od pomenute dužine puta , trenutno je 4,2 km u pripremi za asfaltiranje tj. za rekonstrukciju.
Svakako značajno za mjesnu zajednicu je i asfaltiranje igrališta kod Osnovne Škole (kao I postavljanje koša) koji ima višestruku namjenu , od potreba vezanih za školu , rekreativnog sporta , i dr.

Na kraju može se zaključiti , da ako se nastavi trend razvoja mjesne zajednice kao do sada , do 2015. godine Palačkovci će izgledati kao jedno urbano područje ugodno za življenje , a ono što je najbitnije stvaraju se uslovi za ostanak mladih na selu što je svakako bio jedan od najprioritetnijih ciljeva rukovodstva  mjesne  zajednice.

Odgovori

  1. AJD’ NE SERI!

  2. fino predstavljanje sela nema sta a ako znate bolje izvolit.

  3. kroz palačkovce sam prošao samo jedanput, tamo negdje oko 1978.g.sječam se jedne velike i stare lipe. je li još u životu?


Postavi komentar